Slider

5.12.2013

RIP Fluffy

IMG_0542   

 My little annoying guy is gone ;( Fluffy is gone.. On Mother's day. RIP my little baby.. It's hard to believe that I won't be hearing your loud, funny annoying noises when I make any sound or open the door. It's weird to see your empty cage.. I'm gonna miss you so much, Plapito.. Thank you for the wonderful 1 year 8 months, baby. I remembered the first time I hold you.. You were so tiny. I wanted you so badly that time coz you looked like teddy bear.. ;) Thought I missed the chance of having you when I came back 2 weeks after I first saw you. But you were meant to be mine. I love you, Fluffy.

IMG_0533

See how tiny you were.. I could lift you with one hand. And now I can hardly hold you with both hand! This picture was taken when I brought you home. My little living teddy bear.

20130315_102419
1 year 8 months.

It's been 1 year 8 months since I old you for the first time.. I can't believe I almost let you go but I couldn't. I couldn't bear the pain of giving you away, but I never thought of the pain of losing you forever.

But I knew you're leaving. I've been feeling weird these past few days. I don't know why but I miss you so much even when I can still hear your voice. You came in my dream few days ago, but I couldn't remember what it was. Guess you were trying to say goodbye.

Actually Afiq were the one who found out that he's gone. He sat down next to me.. "Sayang.. Fluffy......" and there was a long pause. At least to me it was long. Because I was screaming inside, please don't say that he's gone. Please. Please.... And the word came out from his mouth.. That fluffy is gone. I thought he was joking. I scolded him to not make such stupid joke. It's not funny. I hoped he was joking. I wanted it to be a stupid joke! But deep inside I knew he wasn't. I kept denying the truth. I keep scolding him and asked him to quit it. Stop telling me it's true. But tears kept flowing out and I couldn't stop. I asked him to check again.. Fluffy was just sleeping! Maybe he was just too tired! Or too bloated to move...

But when I went to check on Fluffy, he was lying down like he was sleeping. I was trying to convince myself that he was just sleeping. He looked like he was in a deep sleep. So calm but so stiff... He wasn't moving at all.. He wasn't breathing..

My dear baby boy... I hope you will remember me as I will always remember you. I'm sorry I couldn't be a good mom to you. I am sorry I was a terrible terrible owner. But I swear I love you with all my heart. I love you, Fluffy.. Plapito.. I'm gonna miss you so much. Rest in piece my sweet boy Plapito.

Plapito

5.09.2013

Guilty Pleasure

Rasa bersalah. Sangat sangat bersalah. Tapi apa boleh buat... :(

Petang tadi pergi gym. Bakar almost 200 kalori. Banyaklah tu! Ahahah. Lepas tu swimming lak. Semangat berkobar2. Nak kurus nak kurus!!!

Planning nak makan ayam je nanti. Tapi balik je rumah (rumah Along sbb swimming semua kat sana), Along tengah sediakan makanan dia bungkus dari Zam Zam. Why Along whyyyy?? Lagi sorang sabotaj..  :(

  image 
 If you look closely, nampak sangat kesan dah makan. Maknanya ni nasi tambah!!! Apa nak jadi.

Day 10

image

 Rasa serba salah sangat dah ni.. Tapi dah teringin sangat makan. :( Hari ni nak pergi gym & swimming!! Janji!

5.02.2013

Day 3: There Goes 1.5kg!

It has been only few since I started my not so healthy diet.. and I already lost 1.5kg my dear!!! Woots! From 56.5 now I'm 55kg. 9kg more to go!!

Walaupun tak berapa nak seimbang.. but at least aku tak ambil apa-apa produk kuruskan badan, which, mostly.. sangat bahaya! Hanya dengan jaga makan dan exercise.

Actually dalam masa 2 hari je. This is my 3rd day kan? Sebab first day start journal ni, berat masih 56.5kg. Mungkin 4 hari lepas timbang sebenarnya 57kg tapi mata dan otak tak nak terima kenyataan. Kalau betul 57kg hari tu, dah turun 2kg la maknanya?

Im not gonna stop here! Takkan stop sampai berat turun lagi 9kg! Lepas tu akan bertukar ke journal makanan pulak ahaha. Tapi... tengoklah makanan petang tadi. :(

  image 
 Tengah hari dah makan roti degan peha ayam masak lemak. Petang ibu belikan ni.. malam pulak share kuey teow Cantonese dengan Afiq. Lepas tu habiskan Irma punya pulak. Adoiiii! Tapi nasib baik tinbang sebelum tidur tadi masih 55kg walaupun hari ni tak bakar kalori.

5.01.2013

I Decided To Burn Some Calories Today!

Day 2: Breakfast Is Important!

Hari ni baru nak start diet yang betul tapi tak berapa nak betul. Diet yang tak berapa nak seimbang. Heh. Dimulakan dengan breakfast yang sihat! Breakfast adalah makanan yang paling penting especially kalau nak diet! Ingat! BREAKFAST SANGAT PENTING!

Kenapa breakfast penting?

1. Menurut kajian, orang yang makan sarapan pagi ini lebih cenderung untuk mengekal dan menurunkan berat badan. Why? Okay honestly la.. Ada ke orang Malaysia yang amalkan pemakanan sihat untuk lunch? Turun lunch break kat kedai makan bawah office.. tengok lauk ada ha ambik kau ada 15 jenis. Terkeluar anak tekak tengok lauk tu semua. Average lauk dalam pinggan orang Malaysia mesti ada 3-4 jenis lauk. Terasa tak? Lagi-lagi perut kosong pagi tu. Memang nafsu cakap, "kau makan je 15 lauk tu". Makanan Malaysia pulak semua mengandungi kalori yang sangat tinggi dan sangat berminyak dan sangat tak sihat! So, kalau dah breakfast tu, nafsu makan tak la seteruk perut kosong.

2. MEMBAKAR KALORI! Macam mana tu? Tapi bukan semua jenis breakfast la. Kalau kau breakfast nasi lemak 2 bungkus jangan haraplah nak bakar lemak tu. Boleh.. Bakar la nasi lemak tu. Mungkin lepas ni boleh tukar menu breakfast kepada menu yang sihat. Kita jadi omputeh sikit. Makan cereal yang berkhasiat + susu. Kalau malas dan mahal, amalkan makan pisang setiap pagi sebelum pergi kerja. Ingat.. perut perlu diisi dalam masa 2 jam selepas bangun.

3. Meningkatkan metabolisme. Untuk orang yang mengawal kandungan gula dalam darah, mesti tahu yang setiap pagi, kandungan gula dalam darah akan jatuh. Dengan peningkatan metabolisme, secara tak langsung, menjadikan pembakaran kalori lebih efficient. Seeloknya ambil makanan yang berkarbohidrat seperti oatmeal atau roti gandum.
 4. Sarapkan boleh meningkatkan kemampuan otak.

 5. Ini pon antara yang paling penting. Breakfast boleh effect mood kita! Kalau perut kosong, mesti rasa malas, lesu, tension. Rasa nak marah-marah je. Takkan pagi-pagi dah tak ada mood kot? Lagipun kan pagi-pagi tu pintu rezeki terbuka luas. Tak elok stress stress ni. Kalau pagi dah tak ada mood, satu hari tu lah mood teruk. Kalau tak ada mood, produktiviti hari tu pon terganggu.

DON'T SKIP BREAK FAST!

image

Menu breakfast untuk hari ni. Susu dah habis. Yang ada susu lemak manis berkrim je. Dengar nama je dah gigil lutut. Hari ni punya breakfast sihat sikit berbanding bulan-bulan lalu, punca aku jadi gemuk!

Kalau selalunya, buat milo 4-5 sudu besar (gila), 1-2 t.s susu f&n, hari ni buat milo kosong. KOSONG. Tak ada gula atau susu. Sebab kandungan gula dalam milo tu je dah tinggi! Dan scrambled egg hari ini pon kosong :( Selalunya buat special resipi sendiri yang teramat sedap tapi kalori teramat tinggi.

Resipi rahsia scrambled egg Natasya Hasmawi.
Bahan-bahan;
+ 2 biji telur
+ Susu good day @ mayonnaise
+ Cheesedale
+ Margarine.

Cara-caranya ialah;
1. Pecahkan telur tadi dalam mangkuk, campurkan susu dan kacau sampai berbuih-buih. Kalau tak nak guna susu, boleh guna mayonaise. Kalau nak campur pon okay hahahaha.

2. Panaskan kuali. Letak margarine/butter.

3. Tuang telur dalam kuali dan kacau dan kacau dan terus kacau. Masukkan cheesedale. Kalau nak buat omelett, kacau sikit dan biarkan & letak cheesedale kat tengah2 lepas tu lipat. Tapi kalau nak buat scrambled egg, teruskan kacau sampai hancur. Jangan terlampau masak, nanti rasa telur dadar biasa.

Confirm tak faham, kan? Pandai-pandai sendiri lah. Tapi hari ni makan telur kosong jugak :( Letak garam sikit je tapi termasin lak. Tengoklah bahan kat atas tu! Semua LEMAK LEMAK LEMAK LEMAKKKKKKKKKKK!!! Tapi sedap sedap sedap sedappppp!

Tapi tengah hari tadi ibu buat ayam masak lemak cili api. Favourite tuuu :( LEMAK lagi. Kenapa semua makanan favourite aku je mesti ada lemak, kenapa nama lemak je mesti makanan favourite aku?

image

Tapi tu je portion yang aku makan hari ni dengan sekeping roti. Macam tak percaya. Tapi sebab fikirkan nak turun 10kg punya pasal.. terpaksa la. Kalau tak memang dua pinggan nasi laaa!!!

Petang tadi keluar tengok ironman 3 dengan mak dan adik si dia. Best laaa siapa kata tak best? Kenapa orang cakap tak best? Ni baru je lepas menari lagi. Tiap-tiap malam wajib bakar kalori. Tapi sebenarnya tak elok exercise time malam lagi-lagi sebelum tidur. Tapi nak buat macam mana.. malam je free.

Ok lah dah nak kena tidur zzzzz. Bosannya tidurrrr! Kalau ikutkan hati nak menari lagi. Tapi kang esok tak gi kerja lak sebab kaki patah. Selamat malamzzzz.