Slider

9.15.2013

The Day Before My Engagement.

Dah seminggu bergelar tunang orang. Still got the sparks ya'all! Muka berseri-seri je hihih. Sekarang dah boleh terima hakikat slowly bahawasanyaaa aku sekarang adalah tunang Danial Afiq. Masih macam tak percaya tapi kena percaya gak.

Seperti yang dijanjikan, cerita about majlis tunang hari tu! A day before engagement day tu, sepatutnya hari untuk berehat.. kena jaga beauty sleep and all. Dan semua sepatutnya dah siap..

Pelamin memang dah berdiri megah hasil tanganku & Irma. Mostly me. Hah. Bangga sikit. Haha. Tapi pelamin je la dah siap! Hantaran ada lagi 4 dulang tak siap! Satu dulang belum decide nak hantar apa! Maknanya belum beli laaaaaaaaaaaa! Hiasan dulang pon tak siapppppppp! Sireh junjung tak ada... sireh pon tak ada!

Sebenarnya dah siap but ibu kata dah macam hantar bunga instead of sireh junjung ;( ... It was a very very very very hectic day. Rushing ke sana sini dah macam orang gila.

Plan nak keluar pagi untuk settle everything;

·  Inai.
·  Beli hiasan dulang.
·  Cari barang hantaran.
·  Beli bunga yang tak cukup kat Paradigm Mall.
·  Beli buah untuk hantaran.
·  Ambil kek kat Fana.
·  Pergi damansara pinjam Kak Ayu punya barang-barang.
·  Gubah sireh junjung.
·  Hias 9 dulang.

Gila tak? Banyak gila benda nak buat last minute in just one day!!!! Luckily Irma ada & banyak tolong. So, I am going to seperate each part. Senang sikit nak baca. Here we go!

1. Kerusi Meja Vs Guardhouse

Dah la keluar lambat sebab ibu suruh tunggu orang hantar meja & kerusi. Anddddddd orang tu & management Ilham buat pulak!! Hari tu call dia cakap, tak perlu isi borang atau apa-apa. Just minta izin jiran untuk letak meja & kerusi depan rumah. Bila orang tu dah sampai, guard tak boleh nak lepaskan masuk sebab tak ada surat. Orang tu pon mengamuk, dan boleh pulak dia cakap, "Cancel je lah! Tak payah sewa. Leceh betul macam-macam hal!".

Disaster disaster!! :(

Lepas berbincang dengan guard, memang bukan salah kitorang & guard tapi salah management Ilham. Management yang paling teruk. Even kawasan rumah bungalow pon tak seteruk ni. Konon strict tapi banyak gak kes.

2. Inai

Lepas semua tu dah settle, pergi cari tempat untuk lukis inai. We have no idea where. Yang tau satu je dekat Plaza Alam Sentral. Itu pon tak tau la wujud lagi ke tak. Luckily Ibu cakap kat Tesco 13 ada. Tapi tak sure. Tak apa lah.. bedal je la. Cuba pergi situ.. Nasib baik ada.

Design inai serendah Rm5! YES RM5. Dan memang cantik design dia. But aku pilih yang Rm10 punya. Sangat berpuas hati dengan result dia.

Look at my hair! Dah tak terurus sebab rushing.

Tengok tangan domokku yang memang dah bagi warning untuk diet.

3. Barang hantaran terakhir

Tak tahu la ni cerita sedih atau cerita gila... ataupun bodoh. Rasanya tak pernah orang buat lagi, sehari sebelum majlis baru nak beli barang hantaran. Walaupun kitorang memang gila sebab tak sampai seminggu nak tunang baru nak beli barang.. tapi tetap tak segila yang ini. Dah last minute, tak sampai 24jam nak bertunang, tak decide lagi nak beli apa! HAHA. Tapi redah je pergi ke Empire Subang.

Sampai sana, round je la cari barang yang boleh dibuat hantaran. Mula-mula terpandang chocolate yang dah siap hias.. cantik sangat. Tapi Rm200 semata-mata sebab mangkuk dia mahal! -_________-"

Hati memang nak sangat belikan dia belt & wallet. Pergi Tangs dan terpaku pada set-set yang cantik. Susah gak nak buat keputusan masa tu. Tapi the salesgirl sangat membantu. She even wished me luck & hoped Afiq will loves it. :)

Nak balik tu pon satu dugaan lagi. Tak tau kenapa tapi jalan sangat jem dari Glenmarie nak ke arah TTDI. Oleh kerana aku ni pemalas & suka cari jalan short cut, cuba je lah ikut short cut yang berbelit. Nasib baik ingat jalan. Trafik sangatttttttttt lancar! :3 Alhamdulillah. *bangga gila*

4. Cake dari FanaBanana

Jumpa Fana kat TTDIJ untuk collect Cake yang dia sponsor. Mula-mula minta dia just buatkan cupcake untuk hantaran.. tapi dia busy & tak sempat nak buat so dia belikan Red Velvet Secret Recipe. Yeh.. Secret Recipe dah ada Red Velvet! Terlampau banyak cheese, I must say. Tapi okay laa.. Not bad. Sedap! Cuma cepat muak. Anyways, thank you so much Fana :*

5. Damansara

Sekejap je singgah. Rushing nak pergi Paradigm Mall! Itu pon sempat main dengan baby Kak Ayu yang baruuu.

Comel gila rasa nak bawak balik!!


6. Paradigm Mall

A day before engagement, baru nak beli hiasan dulang yang tak cukup. Maknanya dulang pon tak siap lagi la kan! I have a serious problem about time management. Adoi.. Plan kononnya nak rest satu hari.. last-last balik rumah pukul 12!

7. 8am

Cuba teka kitorang tidur pukul berapa? 12am 9 September. Dah balik pukul 12am tu.. faham-faham je lah. Dengan dulang hantaran belum siap, photobooth props belum gunting, sireh junjung tak gubah lagi.. Matilahhhhhhh! Irma dah tertidur dulu.. so aku buat dulang dulu siapkan gam. Pukul 3am baru settle dulang & hiasan. Alhamdulillah lepas satu beban dah. Pukul 3 tu memang dah tak boleh nak tahan mata.. terpaksa kejut Irma. Walaupun tak sampai hati nak kejut :( Bagi dia tugasan untuk gunting photobooth props & suruh dia kejut dalam masa 30minit.. Nak tidur kejap.


Bangun nak dekat pukul 4. Sambung buat kerjaaaaaaaaa! Walaupun kepala dah pening.. terpaksa gak buat. I am getting engaged in few hours!!!!

SIREH JUNJUNG TAK SIAP LAGI WEIIIIIIIII!!! 

Actually sireh junjung la first thing yang dah siap. Tapi ibu tak setuju. Dia kata macam bakul bunga je dah :( But.. but... butttt... I loved it :( Perasaan yang sangat bangga bila siap gubah sireh junjung tu. Tapi semua tu berkecai.

Oh ni gambar masa buat dulang hantaran. Nampak bunga dalam bakul belakang tu?
Itulah sireh junjung yang digubah sendiri dengan bangganya! Tinggal cucuk sireh je.

Apakan daya.. memang betul cakap ibunda. Memang tak ada rupa sireh junjung. Hahaha. So pukul 6am baru nak start gubah yang baru ok. Gila tak gila? GILA!  

Masa tu otak pon dah weng, penat yang amat, so aku main cucuk je bunga2 & letak kat atas dulang sewa ni. Buruk gila sampai tak sanggup ambil gambar. Hahaha. Nasib baik cik Irmaniza tolong. Tak tahu la apa jadi kat majlis ni kalau tak ada dia!


Sekalung ucapan terima kasih buat Irmaniza Hasan.
I don't know what would I do without you!

Siap sireh junjung je nak pukul 7 dah. Sofa belum angkat keluar lagi. Karpet belum bentang lagi. Tapi energy memang dah habis. Rasa macam nak menangis. Banyak benda belum settle lagi. Majlis pulak diawalkan lagi sebab rombongan pihak lelaki ada yang datang dari Perak. Majlis nak start dah pukul 11am ni. Agak-agak sempat tak?

To be continued...

9.10.2013

Ready Or Not Is Not The Question.

For someone who fears to commit, having made a decision to such a big commitment like this is a huge step. It's terrifying at times. But whenever I look at him, I know I made the right decision. I am sure of what I want.

I have always been a confused girl. Always. I was confused with everything. I didn't know what I want, I didn't know what I need, I didn't know the right choice, I can't tell the differences between a good decision and bad decision. And I always chose the wrong one. But those wrong choices, all those mistakes that I made, leads me here, today, with him.

I won't regret anything. Of course sometimes I wish I had chose the other way. How would it be like? But if I did, I wouldn't be here today. Maybe I am still lost because I haven't learn. I am exactly where I want to be now. By his side and soon, in his arm.

I have never feel this way, I swear. I admit it. I've said those words before. But this time, it's different and it's real. From the moment I realized that I fell for this guy, I know it's certainly a different feeling from what I felt before. Could he be the one that I've been waiting for so long?

I've been looking for him for 9 years. When he's right there in front of me. Well, I blame my impetuosity. But, I find it funny of how love works. He was there 9 years ago, and we were neighbours 3 years ago. But no, our cupid decided that it's not our time yet. And suddenly, boom! I sat right next to him on my first day at work. But who could have thought that he would be my future husband?

Yes. Future husband. I've been afraid to call him that. But now he's my fiance. Shit just got real! Still can't believe that I am engaged to my classmate in 2004. But the ring on my finger reminds me that I am engaged to the most awesome guy ;)


Will update more soon! Promise ;)

9.06.2013

Checklist Updated!

FEW MORE DAYS TO GO! Tersangatlah busy sampai nak online pon dah jarang. Selalu keluar pagi, cari barang then balik malam. Lepas tu kena hias dulang. Barang tak complete! Mati ler. Hahahaha. Tapi dah banyak update laaaa.. Mari kita lihattttttttt..

Tema: Pink & putih
Date: Ahem ahem.
Tempat: Rumah.

1. Jurucakap 
  - Pak Anjang

2. Make Up Artist 
  - Along Sponsor! Thank youu! Muah muah!

3. Videographer 
    - Aiman

4. Photographer 
     - Belum ada. Tak ambil kot. Video lagi penting. Ada siapa-siapa nak sponsor?!

5. Pelamin 
     - Got a great deal from Your DIY project supplies

6. Decoration (80% done)
     - Semua DIY.

7. Photobooth props 
      - DIY juga.

8. Door gift 
       - Ibu sponsor!

9. Catering 
      - Ibu sponsor.

10. Meja & kerusi 
      - Ibu sponsor

11. BAJU TUNANG 
       - Hihih dah jumpa :P Beli of course. Nak simpan!

12. Storyboard untuk video 
      - Tak sempat dah nak discuss!

13. Hias bilik 
      - Tak perlu kot?

14. Flower Bouquet 
      - BELUM ADA!!

HANTARAN UNTUK PIHAK LELAKI

1. Sireh Junjung - DIY (Dah siap patutnya tapi ibu suruh tukar T_T)
2. Bunga rampai - DIY 
3. Cupcake - DIY (Fana buatkan) 
4. Buah - DIY 
5. Chocolate  
6. Kasut   
7. Baju   
8. Set perfume  
9. Wallet + belt  (Tak sure lagi nak hantar apa)

Dulang & hiasan = DIY by me. (90% done)



HANTARAN UNTUK PIHAK PEREMPUAN

1. Sireh Junjung 
2. Bunga rampai 
3. Cincin  
4. Telekung 
5. Beg & Kasut  
6. Cake 
7. Set Bodyshop 

Dulang & hiasan = DIY by his Mom. 


Okay.. Nampak tak aku masih ada tiga "  " untuk hantaran?! Aiyoyyoyoyo! Cepatnya mak dia siapkan. Mak dia yang bekerja pon leh siapkan lagi awal dari aku. Hari ni baru nak gi keluar cari satu lagi barang hantaran untuk dia dan cari hand bouquet. Ingat nak DIY tapi macam tak sempat je dah. Sebab nak pasang pelamin ni rupanya susah gak eh?

Itu diaaa.. DIY dulang hantaran.


Untung barang pelamin, kena self pick up kat Sg Besi. Mula-mula Pak Usu kata nak tolong sebab dia ada van. Last minute leh lak dia kata dia tak dapat nak tolong :O Mana nak cari van?! Tawakal je lah guna kereta Honda. Nasib baik muat walaupun nak dekat dua jam turun naik tangga angkat barang & cuba susun dalam kereta.



Masa cam ni lah perlunya ilmu main puzzle. 

Malam ambil pelamin tu memang rasa nak pengsan dah. Kononnya nak pasang malam tu gak. Yelah excited kan! Tapi semua dah kepenatan. Terpaksa pasang esoknya (semalam). Nasib baik lah ada maid of honour tolong. Hihih. Tunang ada maid of honour keeeeeeee? Over!

Cantik, kan?? Kan kan?? Terpaksa buka balik.


Sampai pukul 3am berhempas pulas nak pasang pelamin. Tak menjadi gak. Hmmm :( Kesian Cik Ma kita. Dah la pukul 7 nak gi kerja dah. Kalau tak ada dorang, memang mati kejung aku buat sorang-sorang.

Mickey pon turut tolong. Tolong makan.